Aktuális

Programajánló

 

2021.

Ezeket a programokat találni a szervezetek honlapján:

 

 

Figyelem! A koronavírus miatt elrendelt vészhelyzet óta az országban a nyilvános, kulturális rendezvények elmaradhatnak, elhalaszthatják őket, vagy azokat online rendezhetik meg.

Nézz internetes közvetítéseket az előadások helyett!

Vegyél részt a programokon felelősséggel!

 

 

Vizes élőhelyek világnapja – február 2.

A papír újrahasznosításának napja – március 1.

A vadvilág világnapja – március 3.

Nemzetközi Energiahatékonysági Nap – március 6.  

Az Erdők Világnapja – március 21.

Víz Világnapja- március 22.

WWF – „a Föld órája – március 28. – „a Föld órája” egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni a figyelmet a túlfogyasztás okozta problémákra. Minden év márciusának utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják a világítást egy órára, ezzel jelezve a fenntarthatóságra való törekvést.

 

Earth Day Network – “Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – április 22-én a “Föld Napja” – több, mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban.

programok: Ültess fát és dokumentáld! 

 

Túraajánlatok a Nemzeti Parkok honlapjain

 

Madarak és Fák napja – május 10.

Méhek Világnapja – május 20.

Magyar Természet Napja – május 22.

 

A Magyar Arborétumok Napja – május 28.

Ajánlott program: séta az Azáleás-völgyben

 

Csomagolásmentes május – nincs helyhez kötve

A JÖN Alapítvány kezdeményezése a Tudatos Tavasz a jövő öko-nemzedékéért tavaszi klímabarát kampány része. Lényege, hogy minél többen vásároljanak tudatosabban, minél kevesebb hulladéktermeléssel, kerülve a túlzott fogyasztást és a csomagolt termékek megvásárlását.

Környezetvédelmi világnap – június 5.

 

Műanyagmentes hónap (nemzetközi)

  • július – a kihívás immár tizedik alkalommal arra hívja fel a figyelmet, hogy éljünk egy hónapig egyszer használatos műanyagok nélkül. Célja tegyünk közösen azért, hogy minél kevesebb műanyag szennyezze bolygónkat.

 

Zöld Civil Országos Találkozó (Keszthely)

  • augusztus 27-29. között immár harmincadszor találkoznak környezet- és természetvédő civil szervezetek. A rendezvényre várják továbbá a teremtésvédelmi szervezetek, a környezeti nevelők, a fiatalok és a települési közösségek, önkormányzatok képviselőit is.

 

Vízitúra a Murán (gyakorlott evezősöknek)

  • szeptember 11. – Vízitúrák gyakorlott evezősöknek a Mura folyón természetvédelmi őrök vezetésével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében (térítés ellenében)

 

Nemzeti Parkok Hete

  • szeptember 13-19 között – számtalan programmal, kedvezményes látogatással várják az érdeklődőket. Pld: Az ünnep alkalmából szeptember 16-án kedvezményes belépőjegy váltásával látogatható a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

 

Európai Mobilitási Hét – (Budapest/országos)

  • szeptemberben – Autómentes nap 22-e, célja a fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

 

Greentech 2021. – (Zalaegerszeg)

  • szeptember 23-24-én a klímát és a környezetet kímélő technológiai újdonságok, eszközök, és a fenntartható gazdaságot szolgáló projektek mutatkoznak be a második alkalommal megrendezendő szakkiállításon és konferencián. A szakmai előadások mellett a Zalazone tesztpályán lehetőség lesz elektromos hajtású járművek tesztvezetésére is. (regisztrációhoz kötött)

 

Kéktúrázás napja 

  • 2021. október 9. – A Magyar Természetjáró Szövetség a Természetjáró Fesztiválok után megújult formában szólítja meg a túrázókat, és invitálja az Országos Kéktúrára.

 

72 Óra Kompromisszum Nélkül (országos)

  • október 7-10. között szervezik meg azt a szociális önkéntes ifjúsági akciót, amelyet a három keresztény egyház szervez, hogy együtt tegyenek a fiatalok másokért, a környezetükért. A résztvevők három napon át teljesítenek közhasznú feladatokat, legyen az intézmények felújítása, erdőtakarítás vagy különböző kulturális műsorok szervezése.

 

Élelmezési világnap – október 16.

Éghajlatvédelmi világnap – október 24.

 

Planet Budapest (Budapest Hungexpo)

  • november 29- december 5-ig tart a fenntarthatósági expo és világtalálkozó, a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó eseménye. Célja, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, miközben a visegrádi országok egy héten át szakmai kiállításokon keresztül mutatják majd be, hogyan segíthetik elő technológiai fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal a fenntarthatósági fordulatot.

 

További ösztönzők:

FridaysForFuture/Péntekenként a Holnapért

Közösségi szemétszedés: szelektalok.hu, szemetszedes.hu, Te Szedd! akció

Szütyő Challenge

Tudatos Vásárlók Egyesülete / és a közösségi gazdaságok

WWF

Greenpeace

 

 

Figyelem! A koronavírus miatt elrendelt vészhelyzet óta az országban a nyilvános, kulturális rendezvények elmaradhatnak, elhalaszthatják őket, vagy azokat online rendezhetik meg.

 

10 milliószoros napok 2021-ben

február 27.

május 26.

július 14.

október 27.